Blog

Kompost Faydaları

Kompost Nedir?

Kompost, bitkilerin büyümesine yardımcı olmak için toprağa eklenebilen organik malzemedir.

Kompostlama Nedir?

Kompostlama, gıda atıkları veya çim kırpıntıları gibi herhangi bir organik maddenin toprakta doğal olarak oluşan bakteri ve mantarlar tarafından kompost oluşturmak üzere parçalandığı doğal bir süreçtir. Kompost – toprağın kendisine çok benzeyen, besin açısından zengin bir toprak ıslah maddesidir. Kompostlama, apartman daireleri veya sitelerdeki hobi bahçelerinde veya dış mekân yığınlarına, kompostlanabilir malzemenin toplandığı ve harici bir kompost tesisine götürüldüğü ofis alanlarına kadar hemen hemen her ortamda yapılabilir. Değişen alanlarınıza özel Aydınmaksan Dal Öğütme ve Parçalama makinalarımız ile dilediğiniz alanda rahatlıkla kompost yapabileceğinizi biliyor muydunuz?

Kompostlamanın Temelleri Nelerdir?

Tüm kompostlamalar üç temel bileşen gerektirir:

  • Kahverengi – Ölü yapraklar, dallar ve ince dallar gibi malzemeleri içerir.
  • Yeşiller – Çim kupürleri, sebze atıkları, meyve artıkları gibi malzemeleri içerir.
  • Su – Kompost gelişimi için doğru miktarda su, yeşillik ve kahverengiye sahip olmak önemlidir.

Toprak verimliliğini artırmada doğal bir çözüm için AYDINMAKSAN Dal Öğütme/Parçalama Makinaları neden önemlidir?

Kompostlama kirliliği azaltır, organik atıkları yeniden kullanır, gübre ve tarımsal üretim girdilerinin maliyetini düşürür ve daha da önemlisi, gıda üretimi için gerekli besin maddelerini toprağa geri döndürür. Kompost yığınınız yeşillere eşit miktarda kahverengiye sahip olmalıdır. Ayrıca farklı büyüklükteki parçacıklardan oluşan organik malzeme katmanlarını da değiştirmelisiniz. Kahverengi malzemeler kompostunuz için karbon sağlarken, yeşil malzemeler azot miktarını artırır ve son olarak su, organik maddenin parçalanmasına yardımcı olmak için nem sağlar.

Aydınmaksan Dal Öğütme Makinaları ile öğütülmesini istediğiniz tüm amalzemelerinizi boyut ve ortam ayırt etmeksizin rahatlıkla kompost haline getirebilirsiniz.

Kompostlanan Malzemeler Nelerdir?

Kompostun Faydaları Nelerdir?

  • Toprağı zenginleştirir, nemi muhafaza etmeyi, bitki hastalıklarını ve zararlıları bastırmaya yardımcı olur.
  • Kimyasal gübre ihtiyacını azaltır.
  • Besinlerle dolu zengin bir materyal olan humus oluşturmak için organik maddeyi parçalayan faydalı bakteri ve mantarların üretimini teşvik eder.
  • Düzenli depolama alanlarından metan emisyonlarını azaltır.

Toprak verimliliğini artırmak için bir çözüm,

Kompostlama kirliliği azaltır, organik atıkları yeniden kullanır, gübre ve tarımsal üretim girdilerinin maliyetini düşürür ve daha da önemlisi, gıda üretimi için gerekli besin maddelerini toprağa geri döndürür.

Kompostlama, toprağı besinlerle zenginleştirir, bu da gübre ve böcek ilacı ihtiyacını azaltır. Gübreler ve pestisitler, üretimleri ve nakliyeleri için fosil yakıtlara ihtiyaç duyar ve bazıları sağlığımız için potansiyel olarak zararlıdır.

Kompost, toprağın nemi tutma yeteneğini arttırır, böylece akışı azaltarak erozyonu önlemeye yardımcı olur. Ve kompost, bitki hastalıklarını ve zararlıları önler ve bastırır. Nemli ve sağlıklı toprak, toprağın işlenebilirliğini iyileştirir.

Kompostlama karbonun tutulmasına yardımcı olur, yani kompostlama karbonun atmosferden uzaklaştırılmasına katkı sağlar.

Kompost Nasıl Yapılır?

Sağlıklı bir kompost için nem ve hava dengesini sağlamak şart. Bu yüzden 3 günle bir hafta arası sıklıkta karıştırıp havalandırmanız gerekiyor. Gübreyi kolayca karıştırabilmek için yerleştirdiğiniz yeri doğru seçin, etrafında hareket etmek rahat olsun. Bir kürek yardımıyla kompostun içindeki yığının dış kısımlarını içe, iç kısımlarını dışa doğru karıştırın. Nem dengesini sağlamak için, karışım kurursa biraz ıslatabilir ya da yeşil malzeme ekleyebilirsiniz. Çok sulu olursa ise kahverengi malzeme ekleyin. Doğru bir kompost nemli bir sünger kıvamında olmalıdır.

Soğuk kompost yapmak için zamana ihtiyacınız var çünkü en az 6 ay alabiliyor. Bu süre iklim koşullarına, kullandığınız malzemelerin türüne ve miktarına göre değişebilir. Örneğin soğuk havada kompostlaşma süreci yavaşlar. Soğuk kompost için kullanmak istediğiniz yeşil ve kahverengi malzemeleri sürekli üst üste eklemeniz gereklidir. Kutu dolunca de kompostlaşmasını bekleyin. Püf noktası, malzemeleri eklediğiniz her sefer üzerlerini ağaç talaşı, saman, kuru yaprak gibi karbon içerikli bir malzemeyle tamamen kapatmanız. Bu sayede kompostunuz sineklenmez ve kötü koku oluşumunu engellersiniz.

Sıcak kompost ise hızlı bir yöntem ama doğru sonuç için bir deneme-yanılma sürecine ihtiyacınız olabilir. Bu tür kompost için öncelikle 1 metreküplük bir yere ve bir termometreye ihtiyacınız var. Komposta başlamadan önce tüm yeşil ve kahverengi malzemelerin ufak ufak parçalanmış ve elinizin altında olduklarından emin olun. Kovanın en altına bir kürek dolusu önceden kalmış kompost ya da toprak serpin. Sonra elinizdeki malzemeleri, bir kat kahverengi, bir kat yeşil olmak üzere, 10-15 santim kalınlığında katlar halinde üst üste dizin. Aralarına kaya tozu, kömür gibi hızlandırıcı malzemeler ve su ekleyin.

Sıcak kompost ilk bir kaç gün 49-77 derece arasına çıkar, sonra da 43 derecenin altına iner. Bu noktada karıştırıp oksijen katmak gerekir. Karıştırınca kompostun ısısı tekrar artar ve bir kaç gün sonra tekrar 43 derecenin altına düşer. Sıcak kompost yaparken kompost yeterince ısınmazsa azot miktarı az gelmiş olabilir. Bu durumda yeşil malzeme ekleyebilirsiniz. Eğer fazla ısınıyorsa azot miktarı fazla gelmiştir. Bu durumda daha sık çevirip, karbon içerikli malzeme katabilirsiniz. Bir ay sonunda yaklaşık dört kere karıştırıp bekletirseniz karşınıza koyu renkte, istediğiniz kıvamda bir kompost çıkar. Kompostun ısısı artık 29 derecenin altındadır ve iki hafta dinlendirdikten sonra kullanıma hazır hale gelir.

Kompost Yapımında Aydınmaksan Dal Öğütme Makinası Kullanmaya Ne Dersiniz?

Aydınmaksan olarak gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmak için gelişmiş üstün teknolojilerle hazırladığımız Dal Öğütme ve Parçalama Makinalarımız ile kompost yapmak artık çok kolay.

  • Aydınmaksan Traktör Arkası Dal Öğütme Makinamız Toplanan budanmış ağaç dalları, yaprakları, çim-çayır, çırpı gibi atıkları ufak parçalara ayırarak yonga haline gelmesine olanak sağlar. Traktör Arkası Dal Öğütme/Parçalama sayesinde Bitkisel atıkların öğütülmesi ile elde edilen ürünler 3-4 ay bekletilip fermantasyona uğratılarak toprak yüzeyine yayılmaya hazır hale gelir.

Ürünlerimiz;

Ürünlerimiz;

Dilerseniz Elektrikli Mobil Dal Öğütme Makinalarımızı da siparişinize özel bir seçenek olarak ekleyebileceğinizi biliyor muydunuz?

  • Aydınmaksan Endüstriyel Dal Öğütme Makinamız Budanmış dallar ve atölye artıklarının (ağaç kapakları, çıtalar vb.) öğütülmesinde profesyonel çözüm sağlamaktadır. Sürücülü besleme sistemi sayesinde parçalanmak istenen dalların kalınlıklarına göre hız ayarı yapılabilmekte aynı zamanda dalların makineye beslenmesi sırasında sürücü topunun dönüş yönü ve anlık duruş kabiliyeti bulunmaktadır.

Ürünlerimiz;

Detaylı bilgi almak için alanında profesyonel satış ekibimiz ile iletişime geçebilirsiniz.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *